Wat is er te doen in Marken?

Marken is een pittoresk dorpje gelegen aan het Markermeer op een schiereiland. Met de marken express vaar je vanuit Volendam in een klein halfuurtje naar de haven van Marken toe. De aanblik van de haven met rondom oude houten groene huisjes is een vaart naar Marken al waard, maar wat is er nog meer te doen in en rondom Marken?

lees meer

Dingen om te doen in Marken

Wil je weten wat je kunt doen in Marken? Wij hebben enkele van de highlights op Marken toegevoegd voor je.

Klompenmakerij op Marken

Klompen worden in Nederland en vooral in Marken en Volendam al eeuwenlang gedragen. Tegenwoordig worden klompen nog vaak gedragen door de medewerkers in viswinkels, al zijn dit natuurlijk geen houten exemplaren meer. In de klompenmakerij op Marken kun je nog echt zien en beleven hoe klompen  op traditionele wijze uit een stuk hout worden gemaakt. Ze maken de klompen via een door stoom aangedreven machine uit 1913. Wist je dat dit de enige klompenmakerij ter wereld is die wordt aangedreven door een stoommachine? Tevens is er een museum te vinden waar je zelfs nog de oude huiskamer van de klompenmaker kan bezoeken. Om deze oud Hollandse ervaring af te maken kan je ook zelf even rondlopen op klompen als een echte Marker!

Vuurtoren van Marken

Het Paard van Marken is de vuurtoren van Marken. Van ver af lijkt de toren namelijk op een paard. De vuurtoren bevindt zich op een klein zandstrandje aan de rand van het Markermeer. Vanaf deze plek kijk je eindeloos ver uit over het kabbelende water. Het Paard van Marken behoort door de prachtige omgeving tot de meest gefotografeerde vuurtorens van heel Nederland. Oorspronkelijk was de vuurtoren bedoeld om schippers veilig van de Waddenzee naar Amsterdam te leiden, maar tegenwoordig wordt de toren bewoond.

Marker museum

Of je nu een geschiedenis fanaat bent of totaal niet, als je een bezoek aan Marken brengt moet je ook naar het Marker museum. Hier leer je namelijk pas het echte leven op Marken kennen. Het museum is een rijksmonument en bestaat uit zes historische woningen. Vroeger werd hier paling gerookt en daarom leer je in het museum ook veel over het vissers leven. Verder kun je een interessante presentatie over de traditionele klederdracht bijwonen en in een visserhuis uit de negentiende eeuw rondlopen. Hier waan je jezelf in een wereld waar slapen in een bedstee en koken op open vuur nog heel gewoon was. Maak een leuke foto bij het houten vrouwtje en heertje met je eigen gezicht en je bezoek aan het museum is compleet.

Oorlogsmonumenten op Marken

Wanneer je een wandeling door de straatjes maakt zal je waarschijnlijk ook op de twee oorlogsmonumenten stuitten. Het ene monument is een gedenkteken dat symbool staat voor de mannen die niet meer terug naar huis kwamen ten tijde van de Tweede wereldoorlog. Het andere om de bemanning te herdenken van een Britse bommenwerper die in 1943 neerstortte in het IJsselmeer. Dan is er ook nog het monument ter nagedachtenis van de watersnoodramp in 1916 te bewonderen. Bij binnenkomst in de haven valt het monument bestaande uit mensen die de armen naar de hemel rijken gelijk op. Voor vele een moment van bezinning aangezien het prachtige voormalig eiland zich nog steeds ver onder de zeespiegel bevindt.

Fietstour naar dit mooie eiland

Wil je verzekerd zijn van een dagvullend programma kies dan voor een fietstour via Volendam en Monnickendam naar Marken. In ongeveer ander half uur fiets je op je gemak door stad en polder gebied naar het pittoreske Marken. Ook in Marken zelf kan je met de fiets overal naar toe en worden er diverse fietsroutes aangegeven. Honger gekregen van het fietsen? Plof dan neer op het terras van taverne de visscher. Hier kan je heerlijk genieten van koffie met gebak, lunchen of dineren met rechtstreeks uitzicht op de Gouwzee. Bij koud weer is het ook binnen in de taverne gezellig en knus vertoeven. Om weer in Volendam te belanden kan er natuurlijk gefietst worden, maar de fietsen mogen ook met je mee op de boot. De schipper brengt jou en je gezelschap in een klein halfuurtje over de Gouwzee weer terug in Volendam. Je kunt ook kiezen voor een combinatie deal incl het huren van een fiets, een bootticket en een foto in klederdracht. Ook zou je kunnen kiezen voor een fietstour met een gids.

Wat is er te doen in Volendam?

Nieuwsgierig geworden naar wat er in Volendam allemaal te beleven valt? kijk dan snel verder bij Wat te doen in Volendam en bij activiteiten in Volendam.