Volendam, wat moet je weten? Graag vertellen wij je kort over alles wat met Volendam te maken heeft. De geschiedenis, de tradities en de beroemdheden. En uiteraard wat er allemaal te bleven valt. En dat is een hele hoop.
Boek nuGraag vertellen wij je kort over alles wat met Volendam te maken heeft. De geschiedenis, de tradities en de beroemdheden. En uiteraard wat er allemaal te bleven valt. En dat is een hele hoop.
Volendam heette oorspronkelijk Folle(n)dam. Veel Volendammers noemen hun dorp dan ook nog steeds zo. Volendam heeft bestaansrecht te danken aan het stadje Edam. In 1357 hebben de boeren bewoners van Edam een waterverbinding gegraven.
De oude haven van Edam werd dichtgemaakt met een Dam en langzaam aan ontstond Volendam. Vissers trokken naar de dam waardoor Nederlands bekendste vissersdorp tot leven kwam.
Je kent het vast wel, die foto in klederdracht op de schoorsteenmantel bij een familielid. Breng je een bezoek aan Volendam dan mag zo een typische foto in Volendams kostuum niet ontbreken. De meeste bekende Nederlanders hangen in de etalages van één van de vele fotostudio’s die je op de dijk kan vinden.
De bekende kleding in Volendam is iets wat je overal terug ziet komen in het dorp. Gidsen geven rondleidingen in de kleding, in souvenirswinkels hebben ze de kleding aan. Maar ook zie je vele schilderijen hangen met Volendammers in de typische Volledamse klederdracht. En juist die schilderijen hebben Volendam beroemd gemaakt.
Wil je zelf op de foto staan? Klik hier om je kaartjes met korting te kopen.
In 1854 stond er aan de waterkant het cafe van Pieter Steur (bekende Volendamse naam). In 1881 was het meneer Leendert Spaander die er een hotel vestigde. Hotel Spaander was geboren. Leendert was dol op kunst en nodigde schilders vanuit de hele wereld uit om naar zijn hotel te komen.
Voor de vele buitenlanders was Volendam een attractie op zich.
De kunstenaars schilderden de inwoners van het dorp op het witte doek. Niet alle schilders hadden genoeg geld om de overnachtingen in het hotel te betalen. Om meneer Spaander te compenseren gaven ze vaak een schilderij cadeau. De mooiste schilderijen werden opgehangen door het gehele hotel.
Na het overlijden van Leendert Spaander nam zijn dochter het hotel over. Hierbij zaten ook de vele kunstwerken. Deze zijn altijd binnen de familie gebleven en fungeerden een ware toeristische trekpleister voor de vele nationale en internationale bezoekers van het hotel.
Nadat de lokale inwoner Eddy Guyt een bezoekje bracht aan de zolder van hotel Spaander vond hij een gastenboek van vroeger. Hieruit bleken de grootsten der aarde in het hotel te hebben geslapen. Zo hebben Franklin D Roosevelt, Keizer Wilhelm van Oranje, en koninginnen Wilhelmina en Emma er geslapen. Ook Walt Disney is een nachtje wezen logeren in het hotel.
Naast deze beroemdheden is de lijst met gasten van het hotel uiteraard nog vele male langer. Denk aan premier Balkenende, Fanny Blankers Koen, Mohammed Ali en Johan Cruijff.
In 2015 stond het hotel nogmaals op de kaart vanwege het tv programma “herrie in de keuken” van Herman den Blijker. Herman had een pittige klus te klaren om het hotel weer een upgrade te geven en naar een beter niveau te trekken. Dit leidde tot hilarische taferelen tijdens de vele discussies met de eigenaren.
Loop je langs de haven dan zie je een aantal houten schepen liggen. Ook wel “botters” genoemd. Gebouwd begin 1900. Ze zijn met name te herkennen aan het nummer aan de zijkant. Dit begint altijd met VD.
Deze botters zijn cultureel erfgoed en trots van het dorp. Niet voor niets zetten een groep vrijwilligers zich in om de botters te onderhouden. De botters, ook wel kwakken genoemd varen nog steeds.
In 2022 zal er een nieuwe scheepswerf klaar zijn waar de boten onderhouden worden door medewerkers van Stichting Odeon.
Op sportief niveau is Volendam altijd zeer aanwezig geweest. De rijke sportgeschiedenis heeft tal van sporten gekend. Zo staat de handbal vereniging hoog in het vaandel, heb je uiteraard FC Volendam. En kent Volendam een schaats en tennis geschiedenis.
Voetbalclub FC Volendam is opgericht in 1977 en was voorheen onderdeel van voetbalclub RKSV. De club met momenteel Wim Jonk als trainer heeft meerdere malen meegedaan aan de KNVB beker en de eredivisie. Het behaalde zelfs tweemaal de finale van de KNVB beker. De 6e plaats in de eredivisie in 1989/90 en 1992/93 was het hoogst haalbare wat de Volendammers kwamen te staan.
Een aantal bekende Volendamse voetballers zijn: Gerrie en Arnold Muhren, Wim Jonk, Dik Tol, Andre Ooijer.
Zeg je Volendam dan zeg je muziek. Het is onbekend wat er in de waterleidingen stroomt, maar het zorgt er wel voor dat er vele gouden keeltjes rondlopen. Iedereen kent ze wel. The Cats, BZN, Jan Smit, Nick en Simon en de 3j’s.
De Volendamse palingsound, kenmerkend voor het geluid dat ze maken. Elke inwoner wordt ermee opgegroeid en kent de liedjes uit hun hoofd. Stap de kroeg binnen en iedereen zingt uit volle borst mee.
Elk jaar in de eerste week van september staat het gehele dorp op zijn kop want dan is het kerremus! Althans zo noemen de bewoners het. Vier dagen lang neemt iedereen vrij van werk en gaan massaal de dijk op.
Alle kroegen zitten propvol en de inwoners zingen uit volle borst de kermisliedjes die door plaatselijke artiesten zijn bedacht. Het maakt niet uit wie je spreekt maar iedereen kent ze.
Traditioneel is het op vrijdag bedrijvendag. Grote bedrijven huren bepaalde cafés af om hun personeel te trakteren voor een jaar lang hard werken. Niet zal bespaard blijven en ze gaan door tot het laatste liedje.
Op maandag, de laatste dag van de kermis beginnen ze vroeg. Hoe vroeg vraag je je dan af? Sommigen wel al om 06.00 uur in de ochtend. Hoewel het feest jaren geleden doorging tot de middag is het tegenwoordig normaal als je op maandagavond nog iedereen ziet hossen op de bekende dijk.
Meerdere malen is het dorp in het nieuws gekomen. Helaas niet altijd even positief maar we willen het toch benoemen. Ook al was het soms tragisch, het heeft de inwoners wel sterker gemaakt.
Het is 1997 als Nederland vol verbazing reageert op het nieuws dat er een huilend beeld van Maria staat in Volendam. De inwoners zijn voornamelijk Katholiek en zijn in schok. Hun beeld heeft rode tranen. Bij nader onderzoek is gebleken dat het mensenbloed was en dus om een grap ging.
Het is 1974, drugs is niet heel bekend in Nederland. Toch zit de marine achter een visserskotter na met daarop tien ton hasj. Bij Scheveningen schieten ze op de kotter waardoor deze zinkt. De opvarenden worden gearresteerd vlak voordat het schip zinkt. Bij nader onderzoek blijkt dat Johan S, één van de hoofdverdachten is.
Het is oud en nieuw 2001 en enorm gezellig in het hemeltje. Een bekend café bovenaan de dijk. In hetzelfde pand is ook de blokhut.
Vlak na nieuwjaar steekt iemand sterretjes aan waardoor de kerstversiering in de brand vliegt. Onmiddellijk lijdt dit tot een grote steekvlam en felle maar korte brand.
Doordat er te veel klanten binnen waren en het opeens zeer heet werd vielen er meer dan 250 gewonden en 14 doden. De brand heeft een heftige impact op de inwoners en rest van Nederland gehad.
Het hart van het dorp is toch echt wel de haven. Hier komt iedereen samen. Of het nu de chinese toeristen zijn die met een camera om hun nek lopen. Of de bewoners die hun wekelijkse (of dagelijkse) rondje lopen over de dijk.
Dit dorp kent vele fotostudio’s waar men vanuit de hele wereld naartoe komt. Ook de gezelligheid en nuchterheid van de bewoners trekken de aandacht. Slenterend tussen de vele nationaliteiten loop je van het noordeinde zo naar het zuideinde. Een kort stukje maar toch wilt iedereen het ervaren.
Wist je dat er in hoogtijdagen zelfs meer dan 2 miljoen bezoekers per jaar een bezoekje brachten aan het dorp?
Sta je bovenop de dijk en kijk je naar de overkant dan zie je Marken liggen. Dit voormalige schiereiland kun je bereiken door de auto te pakken en via Monnickendam er naartoe te rijden. Een veel leuke optie is om de Marken Express te pakken. Al bijna 100 jaar bestaat deze veerdienst.
Voorheen met bijna 30 kleine bootjes, tegenwoordig nog maar met 3 grote boten.
Waarbij de rederij vroeger echt bedoeld was voor de inwoners, is het inmiddels een toeristische trekpleister geworden. Busladingen vol stappen aan boord om koers te zetten voor een 30 minuten durende vaartocht.
Wil je een keer meevaren met de Marken Express? Hier kun je je bootticket kopen.
Helaas niet gelegen op de dijk maar toch de moeite waard om te bezoeken is het Volendams museum. Wij kunnen je alles over de geschiedenis vertellen, maar de medewerkers (vrijwillig) van het museum weten je pas echt alles te vertellen. Deze medewerkers werken er niet om geld te verdienen, maar ze willen jou alles uitleggen met passie.
In het museum vind je van alles over de kleding, de historie en de leefwijze van vroeger. Meest bijzondere is misschien wel het sigarenbandjes gedeelte. Meer dan 11 miljoen stuks sigarenbandjes zijn er in mozaïek vorm geplaatst. Doe dat maar eens na.
Wil je een dagje Volendam bezoeken dan zijn er naast de benoemde uitstapjes nog vele andere leuke dingen te beleven. Bij Rent & Event geven wij je graag de beste adviezen. Wil je samen met kinderen het dorp ontdekken dan raden wij aan om deze speurtocht voor kinderen te spelen.
Liever iets van de omgeving ontdekken? Kies voor een fietsarrangement of scooterarrangerment, Dit totaal pakket is inclusief een boottocht en bezoek aan de stroopwafel experience Woltje’s backerij. Bekijk hier verder de andere activiteiten en bedrijfsuitjes in Volendam.
Bij binnenkomst zie je het meteen al. De typische huisjes in Waterland stijl. Dit is vakantiepark Roompot Marinapark. De voornamelijk 6 tot 8 persoonshuisjes zitten bijna het gehele jaar vol en trekt vele bezoekers naar het dorp.
Het hotel van der Valk Volendam bevindt zich net buiten Volendam. Het hotel kenmerkt zich door het vriendelijke personeel en typische van der Valk stijl. Voorheen werd dit ook wel motel Katwoude genoemd.
Sinds 2000 is er een nieuw maar kleinschalig vakantiepark bijgekomen, Landal Volendam. Met ongeveer 35 huisjes is het qua grootte niks vergeleken met Roompot Marinapark. Qua ligging ligt het net iets dichterbij de oude haven.
Wil je na het lezen van de stuk een bezoekje brengen aan het vissersdorp? Wij raden het zeker aan! Kom je met de auto dan hoef je op de meeste plekken geen parkeergeld te betalen. Wil je dus je auto gratis neerzetten? Klik hier om te zien waar je gratis kunt parkeren.